Zainspirowany nowym portalem o przepisach kulinarnych http://www.prosteprzepisykulinarne.com/ postanowiłem dorzucić coś od siebie do jednego wielkiego przepisu jakim jest internet. Mam nadzieję, że wujek Google będzie znajdował ten przepis.
Potrzebne są udka z kurczaka (albo piersi), 6 pomidorów, zgnieciona zasuszona papryczka czili (odrobinkę, bo bardzo ostra), pieprz, sól, starty ser pecorino,2 łyżki masła, 2 łyżki oliwy z oliwek (nie innej), 150 mililitrów białego wina, pokrojona świeża bazylia i pietruszka, jedna duża cebula.
Udka upiec na patelni na oliwie i maśle, aż sie zarumienia z każdej strony. Po ich upieczeniu zeszklić cebule pokrojona w prążki. Udka i cebule wrzucić do rondla razem z pomidorami pokrojonymi w ósemki, poddusić przez kilka minut i dodać wina. Zostawić na wolnym ogniu od czasu do czasu zamieszać. Po pól godziniy dolać wina, odczekać aby nasiąkło przez kilka minut i dodać starty ser, pieprz i sol oraz czili, bazylie i pietruszkę. Gotować na małym ogniu przez około godzinę, dolewać wody przy mieszaniu jeżeli sie będzie przypalało, albo zbyt mocno gęstniało. Podawać z ugotowanymi ziemniakami.
Można eksperymentować aby zmienić smak kuraków z winem. Na słodkim winie smakuje również rewelacyjnie.
Przepis przywiozłem z Irlandii - Pozdrowienia dla Kingi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz